PDA

View Full Version : Rezistenta Ultras

RaPiDuTz
05-04-2004, 02:06 AM
"In urma abuzurilor repetate ale fortelor de ordine la meciurile de fotbal, principalele grupuri organizate ale suporterilor echipelor din Romania am decis, de comun acord, ca a venit momentul sa facem publica pozitia noastra fata de nedreptatile la care suntem supusi.
Desi, de-a lungul timpului, am apelat la diverse forme de protest ( mesaje, coregrafii, comunicate, etc. ), efortul nostru de a ne manifesta decent, dar in spiritul ultra', ca in multe din stadioanele Europei, unde fenomenul este cunoscut si respectat, au ramas fara ecou in randul opiniei publice.
Nu cerem lucruri absurde sau tolerarea violentei gratuite, ci doar respectarea drepturilor cetatenesti intr-o tara care se doreste a fi integrata in Uniunea Europeana.
De ce la comportamentul civilizat al suporterilor, fortele de ordine raspund cu un comportament si limbaj brutal, ba chiar suburuban?
De ce nu se intelege ca noi avem un mod "spectaculos" de a ne sustine favoritii?
De ce dragostea fata de culorile clubului trebuie mereu interpretata de Jandarmerie?
De ce studenti, absolventi de facultate sau angajati respectabili sunt asociati cu "golani de cartier" sau "analfabeti"?
Prin acest comunicat aratam ca dragostea nemarginita fata de culori este de multe ori prost inteleasa?
Suntem asociati cu "huligani"? De ce? Noi nu sustinem vioolenta. Sustinem doar manifestarile pasionale, colorarea zonei in care stam, demonstrarea atasamentului fata de club, fata de culori!
Faptul ca "rivalii de o viata" s-au unit pentru acest comunicat ar trebui sa arate multe despre ceea ce vrem sa spunem.
Nu cerem mult!
Vrem doar sa fim tratati cu respect, asa cum si noi, de multe ori, tratam persoanele care ni se opun.
Vrem respectarea legii, vrem aplicarea unor proceduri legale, vrem respectul cetateanului, nicidecum abuzuri, nedreptati si amenzi nejustificate.
Grupurile care semneaza acest comunicat fac, in acelasi timp, un apel la LPF si FRF pentru a da o anumita "libertate" celor care vor sa-si sustina in mod spectaculos echipa favorita.
Cerem oamenilor din fotbalul romanesc sa inteleaga pasiunea suporterului care se bucura, plange sau tremura de frig pe un stadion din tara pentru echipa favorita.
Nu vrem sa renuntam la modul nostru de a fi, la viata noastra, la idealurile noastre, la sacrificiile noastre!
Pentru o idee comuna!
Pentru o cauza mai buna!
Pentru o peluza mai buna!

Uniti sub sloganul REZISTENTA ULTRAS:
ULTRAS, STIL OSTIL, VACARM, TINERETULUI KORPS, TITAN BOYS ( Steaua ), BOYS, BRIGATE, IRASCIBILII, TOSA, FEDAYN, SUPRAS
( Dinamo ), ULTRAS CRAIOVA, TESTE MATTE ( "U" Craiova ), MASSERIA, DROJDIERII ( Poli AEK Timisoara ), VECCHIA GUARDIA, MANASTUR CLAN ( "U" Cluj ), SPETZA ULTRA ROSSA ( UTA Arad ), DOROBANTII ( FC VASLUI ), ULTRAS UNIONE, MANIACS, FANS (Rapid)."

Copyright?UltrasUnione - since 1998

Gladiator
05-04-2004, 09:49 AM
Ba eu is deacord cu tot ce scrie acolo, dar ar trebui sa se respecte, ca pe aici prin Cluj politaii cam dau cu bastonul pe spatele suporterilor, mai ales la derby CFR Ecomax- U Cluj. :bere:

LiviuRO
05-04-2004, 11:48 AM
Buna initiativa! Mi-a placut cum a reactionat Mitica si Liga lui, i-a "suspendat" pe suporterii lui Poli AEK, o etapa. Tare frumos. Din pacate, cunoscand atmosfera din galerii, mai ales inaintea derby-urilor, nu cred ca isi are rostul un astfel de protest, fiind mai degraba neintemeiat.

Daca nu as fi fost niciodata intr-o deplasare pe ghencea sau giulesti (nu mai zic craiova), poate as fi fost cu totul de acord, dar in peluzele din Romania se petrec si fenomene care nu isi au rostul, si pe care politia le tempereaza greu, cu ajutorul fortei mai ales. Dar alta cale... nu prea exista.

Poet Of Tragedies
05-04-2004, 02:53 PM
Este exact la fel cu ceea ce li se intampla rockerilor si punkerilor.

LiviuRO
05-04-2004, 11:30 PM
Sau ce poti pati in Club A, daca bei mai mult de 2-3 beri.

Poet Of Tragedies
06-04-2004, 12:38 AM
Ma refeream la faptul ca exista o gramada de idei preconcepute in privinta rockerilor si a punkerilor(scandalagii,golani,jegosi,etc.).

mns
06-04-2004, 08:53 AM
eh, pai nici ultrasii astia nu usnt usa de biserica, liderii asta care au reusit sa redecteze acest text mi se pare ca nu vad ce se intampla cu adevarat in galeriile lor, poate ca cei ce fac incidente nu sunt membrii ai galeriilor cum afirma tot timpul cei din "conducere" dar ar trebui sa recunoasca ca multi sunt niste analfabeti care nu merg la un meci sa vada fotbal ci merg ca sa se bata si sa se dea smecheri :P

eu unul nu vad intemeiate cererile lor, auzi, vb ei de intelegere, respect, lol, sa fim seriosi

LiviuRO
06-04-2004, 12:21 PM
Nu ca nu vad, nu vor sa vada! Sau mai bine zis, prefera sa vada partile pozitive: spectacolul fonic si vizual, incurajarile. Ca se injura, ca se organizeaza batai, ca poti sa mananci bataie de la "sefi", ca mai ai ghinionul sa pleci acasa si batut, si cu banii luati, astea nu le mai vede nimeni. Sa nu mai vorbim ca, deseori, galeria, unele persoane, incita la violenta. Jandarmii ce sa faca? Ei sunt 1000 pe tot stadionul, la peluza sunt cel putin 4000-5000, e normal sa apeleze la "elementele din dotare".

Ce-i drept, e frumos ca protestul este bine redactat, are substanta reala, dar pentru a se respecta cerintele de acolo, peluzele ar trebui sa aibe in jur de 200 de fani, nu mai mult.

rekinu
07-04-2004, 03:59 PM
io am patito frate odata deci daka stai pe langa cineva care face scandal slabe sanse ai sa nu iei shi tu un bulon pe spate. Io am luat cateva lovituri shi credeti-ma doare tare rau de tot.

LiviuRO
07-04-2004, 11:09 PM
eu nu am avut "placerea", dar si daca o patesti, si mai grav sa zicem, poti sa faci plangere? Poti sa demonstrezi ca de fapt, tu nu faceai nimic ilegal? Nu sunt de acord cu manifestarile astea "violente", dar cateodata, alta solutie chiar nu e.

Cosmin_ultrasteaua
14-04-2004, 01:43 PM
Dar si jandarmii sau badigarzii pot sa fie mai intelegatori. Adica se leaga de orice prostie.

mns
16-04-2004, 10:45 PM
orice ar fi, asa zisi ultrasi merita pulane pe spate, pentru ca dupa cum ma mai zis nu sunt cei mai cumini oameni din lume, si mai vin si aia de la timisoara, ca ce buni si fair play sunt ei, si cum incurajeaza echipa la 8-0, da ei uita cum au dat cu pietre si cum au ranit multi suporteri ai UTA-ei anul trecut in vara fara ca noi sa facem nimic, ca niste animale s-au comportat... sa-i bata pe toti cu bomba atomica de mielusei cuminti

LiviuRO
17-04-2004, 01:09 AM
Acum, ramane de discutat cat din incurajarile din meciul cu steaua a fost pe bune, si cat a fost la misto... parca a fost prea de tot acolo!

Iar cu protestul, ati mai auzti ceva? pe draq, foc de paie... s-a taiat scurt macaroana.

Poet Of Tragedies
17-04-2004, 12:59 PM
Originally posted by mns@Apr 16 2004, 10:45 PM
orice ar fi, asa zisi ultrasi merita pulane pe spate, pentru ca dupa cum ma mai zis nu sunt cei mai cumini oameni din lume, si mai vin si aia de la timisoara, ca ce buni si fair play sunt ei, si cum incurajeaza echipa la 8-0, da ei uita cum au dat cu pietre si cum au ranit multi suporteri ai UTA-ei anul trecut in vara fara ca noi sa facem nimic, ca niste animale s-au comportat... sa-i bata pe toti cu bomba atomica de mielusei cuminti
Totusi nu inteleg de ce atata ura si violenta pt un amarat de joc :huh:

LiviuRO
17-04-2004, 01:57 PM
Unii ii spun pasiune, altii in spun mod de viata. De fapt, cred ca la noi galeriile sunt dominate rau de spiritul de turma, si cum unii "sefi", sau ma rog diversi lideri, ai unor factiuni, incita la violenta, ceilalti se comporta in consecinta. De aici, preiau si ei atribute d-astea, violente, si le impun mai departe celor pe care-i au in subordine.

Oricum, la noi "violenta" este mai des verbala, fizica, din fericire, destul de rara.

mns
17-04-2004, 02:22 PM
cei care fac din asta un mod de viata sunt ratati, parerea mea, sau chiar si pasiune, pasiune ar trebui sa fie in joc nu intre echipe si suporteri :P

LiviuRO
18-04-2004, 12:38 AM
Perfect adevarat! Dar, spiritul de turma caracterizeaza in general romanul, iar in galerii, asta este legea de baza "Faceti toti la fel ca noi, hai 1, 2, 3 si forza...". La fel, cand vine sefu galeriei la tine si iti da torta in mana, sa o tii, cum sa-l refuzi, pe langa ca este seful galeriei, te simti si tu important, mai presus decat ceilalti, mai aproape de echipa. Cand vin jandarmii si iti dau amenda insa, parca iti vine sa-ti bagi picioarele in ea de torta si de frumusete :P.

Problema este ca la noi, galeriile sunt prost educate, majoritatea factiunilor au inteles gresit mentalitatea ultras, sau mai bine zis, autradus gresit din italiana. Sau si mai bine zis, nu au vrut sa inteleaga decat partea violenta, dar sustinerea, incurajarea echipei indiferente de rezultat, prezenta constanta si in numar mare la stadion... astea au ramas pe langa.

E pacat, romanii iubesc fotbalul, dar nu stiu sa se comporte cu el, si aici nu ma refer doar la galerii, intra si conducatorii, si jucatorii.

mns
18-04-2004, 10:54 AM
nu ma refer ca mergi la meci si strigi forza uta sau hai steaua ci ma refer ca faci din asta un mod de viata si mergi la toate deplasarile iti distrugi weekendurile stai toata saptamana si planifici cu faci se ce injuri la meciul viitr... :)

LiviuRO
18-04-2004, 02:35 PM
De acord, dar totusi, este frumos sa mergi la meci saptamana de saptamana :). Bine, acum depinde si ce inseamna "sa mergi la meci"...