PDA

View Full Version : Prostia romaneasca...

mns
06-04-2005, 01:06 PM
Vineri, zi de doliu national in memoria Papei (http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&section_id=16&article_id=123544)

Nu imi vine sa cred ce vad...m-am abtinut destul la noi pe forum in legatura cu subiectul asta, ca m-am certat rau de tot cu unii pe anumite forumuri..dar asa ceva e pur si simplu inacceptabil...nu imi vine sa cred :sanshine:

o fi fost el papa, o fi fost el om bun...dar cui ii pasa, suntem majoritari ortodoxi si nu vad rostul acestei zile...

little_foot
06-04-2005, 01:46 PM
mns fara suparare dar nu vad unde e problema??papa voia oricum sa uneasca bisericile catolica si ortodoxa...si plus de-asta ce mare faza??o sa fie coborate drapelele in berna si gata...noi am facut doar o zi alte tari chiar si de alta credinta au declarat 3 zile de doliu national(ma refer la irak,cuba sau altele care nu prea vad ce treaba ar avea cu papa)..

Blue
06-04-2005, 01:58 PM
mah omule suntem crestini de la Catolici pana la Ortodoxi pana la Greco-Romani. Si a fost Papa doar nu doar un simplu preot.

mns
06-04-2005, 02:36 PM
a fost papa, conducatorul catolicilor, nu al ortodoxilor, ortodoxia e religia oficiala si majoritara in romania...

nu sunt de acor cu unirea bisericilor, deoarace catolicismul e o afacere a vaticanului, nu o religie

micutzu
06-04-2005, 02:49 PM
Originally posted by mns@Apr 6 2005, 02:36 PM
nu sunt de acor cu unirea bisericilor, deoarace catolicismul e o afacere a vaticanului, nu o religie
Corect mns.De altfel ortodoxii nu au un singur sef al bisericii ci mai multi,iar acestia nu sunt de acord cu unirea celor doua biserici datorita papalitatii si faptului ca ei au un singur conducator-papa.
Si inca ceva, a facut papa destul de multe lucruri printre care si politica ceea ce biserica nu ar trebui sa faca.Ati vazut voi biserica ortodoxa sa se implice in politica asa cum s-a bagat papa?Eu n-am vazut. :)
Cat despre doliu sa fie,desi nu prea isi are rostul. <_<

mns
06-04-2005, 02:53 PM
Oricum, in momentul de fata catolicii il venereaza pe papa, nu Dumnezeu ar trebui sa fie totusi pe primul loc? adica numai mie mi se pare ca e ceva in neregula aici? daca ar muri teoctistul de la noi s-ar tine doliu...sa fim seriosi...

Floyd
06-04-2005, 03:08 PM
Aici eu voi puncta in doua feluri:
1. Crestinismul, dincolo de schisma, ne uneste in aceasi credinta, avem aceleasi ritualuri si aceleasi entitati spirituale. Deosebirea consta doar in anumite moduri de manifestare.
2. Papa Ioan Paul II nu a indeplinit un simplu rol conferit de titlul de Papa. In intreaga perioada de 26 de ani a luptat pe plan politic, social, cultural, cu o singura "arma" - cea spirituala. A redobandit pentru zeci de milioane de oameni demnitatea, drepturi fundamentale care nu au putut fi castigate in ani intregi de confruntari sangeroase. Chiar prabusirea blocului comunist din Europa de Est i se datoreaza intr-o masura considerabila. Ar fi multe lucruri de amintit intr-o discutie mai detaliata.
Prin impactul atat de pronuntat si de complex al unei vieti inchinate omenirii (indiferent de convingerile religioase ale oamenilor!), va ramane in istorie ca una dintre cele mai proeminente personalitati ce au existat.

Mentionez ca eu sunt crestin ortodox dar nu am facut niciodata vreo diferentiere intre confesiuni.

P.S. Mns - Dumnezeu este pe primul loc, iar Papa este mesagerul direct.

mns
06-04-2005, 03:29 PM
Dupa cum stau lucrurile acuma...nu cred...papa e un brand al bisericii catolice

Time2Chill
06-04-2005, 08:48 PM
mns, si eu sunt de acord cu tine se da prea multa importanta, dar la noi se da importanta la nimic, si ai nostrii nu-s in stare decat sa copoeze stirile internationale de pe CNN, sau mai stiu eu ce post ... si cum aia au o pop majoritara catolica, aia dau=> k si ai nostrii dau acelasi lucru ...

p.s. MA BAjeti vedeti si voi k ortodocsi, nu se scrie cu "X" cu cu "cs"

Floyd
07-04-2005, 04:58 PM
Trebuie sa privim lucrurile dincolo de orgolii.
La unii e vorba de lipsa de toleranta, rigiditate in cantarirea lucrurilor, dorinta cu orice pret de a se delimita de o valoare incontestabila doar pt ca apartine unei categorii relativ diferite, egoismul. Toate acestea sunt obstacole care impiedica ajungerea la esenta unui fenomen.
Aici putem spune ca gasim prostia omeneasca (nu doar romaneasca ). As dori sa nu cadeti si voi in aceasta categorie de oameni. Cand vine vorba despre spiritualitate, problemele de genul asta sunt doar o granita voit trasata. Spiritualitatea nu trebuie sa aiba nimic in comun cu uneltele folosite in domeniul politic. Daca doriti o delimitare, atunci va puteti delimita de orgoliile umane primare.

P.S. M-a intrigat titlul acestui topic, unul absolut impropriu, chiar aproape de a fi jignitor.

mns
07-04-2005, 05:02 PM
in arad chhiar se anuleasa spectacolele si ce manifestari se vor intampla (sau ar fi trebuit sa se intample) maine ... permiteti sa ma zic odata... penibil

Ratonu
07-04-2005, 11:38 PM
Si mie mi se pare destul de aiurea... O fi fost el un superpapa, dar... hmmm... Sunt curios daca in SUA, Brazilia sau Indonezia (tari in care o buna parte din populatie este de religie catolica) a fost vreo zi de doliu...